Spierspanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn

Foto Spanningshoofdpijn

Ongeveer de helft van de wereldbevolking heeft minstens één keer in zijn leven spierspanningshoofdpijn. Van alle vormen van hoofdpijn is spierspanningshoofdpijn het meest voorkomend. Ongeveer 48 procent van alle vormen van hoofdpijn is spierspanningshoofdpijn.

Andere vormen van hoofdpijn zijn migraine, hoofdpijn door medicijnen, clusterhoofdpijn en cervicogene hoofdpijn.

Beschrijving van de aandoening

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen chronische spanningshoofdpijn en episodische spanningshoofdpijn. Bij de chronische vorm is de hoofdpijn meer dan 15 dagen per maand aanwezig. Bij episodische spanningshoofdpijn is dit maximaal 15 dagen per maand, met een minimum van 1 dag per maand.

Oorzaak en ontstaanswijze

Men vermoedt dat een verhoogde spierspanning van spieren in de nek de hoofdpijn veroorzaken. Het gaat hierbij om de spieren die zich aan de achterzijde van de nek bevinden.

Klachten en verschijnselen

De pijn is continu aanwezig en kan voelen als een strakke band die om het hoofd heen zit. De pijn bevindt zich aan beide zijden van het hoofd en is dus niet slechts aan één zijde aanwezig. De hoofdpijn kan doortrekken tot in het voorhoofd.

Behandeling

De behandeling kan bestaan uit houdingsinstructies, spierkracht versterkende oefeningen en mobiliserende technieken voor de nek.

« Terug naar het overzicht