Osgood Schlatter

Ziekte van Osgood Schlatter

Foto Ziekte van Osgood SchlatterFoto Ziekte van Osgood Schlatter

Bij Osgood Schlatter is er sprake van een ongecontroleerde aangroei van de tuberositas tibia. Dit is de knobbel aan de voorkant van het scheenbeen, net onder de knie. Je zou Osgood Schlatter een overbelastingsblessure van de knie tijdens de groei kunnen noemen.

Osgood Schlatter Komt vooral voor bij jongens tussen de 10 en 16 jaar wanneer ze in de groeispurt zijn en aan sport doen. Bij meisjes komt het iets minder vaak voor, dan echter rond de leeftijd van 8 tot 12 jaar.

Beschrijving van de aandoening

De aanhechting van de kniepees op het onderbeen is geïrriteerd en ontstoken. Dit veroorzaakt pijn op de aanhechting van de kniepees op de tuberositas tibiae. Dit is de harde knobbel die zich direct onder de knie aan de voorzijde bevindt. Vaak vormt zich op den duur (na enige maanden) op die plaats wat meer botweefsel dan normaal.

Oorzaak en ontstaanswijze

De pijnklachten kunnen zowel plotseling als geleidelijk ontstaan en zijn vaak wisselend aanwezig. De pijn wordt veroorzaakt door voortdurende trek van de kniepees aan de zich ontwikkelende tuberositas tibiae.

Klachten en verschijnselen

Er ontstaat een zichtbare bult onder de knie die gevoelig is en warm aanvoelt. Klachten treden vooral op tijdens en na sporten waarin veel gerend, gesprongen of geknield wordt. Dit veroorzaakt grote krachten op de kniepees. De bult is pijnlijk wanneer er op gedrukt wordt. Soms is er ook sprake van vochtophoping.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld door de orthopeed of de fysiotherapeut. Röntgen onderzoek kan de diagnose ondersteunen, maar geeft geen 100% uitsluitsel.

Behandeling

Osgood Schlatter is moeilijk te behandelen. De klachten gaan gepaard met de groei en zullen in veel gevallen pas helemaal over zijn als het kind uitgegroeid.

« Terug naar het overzicht